Здраве и красота

Отлепване на ретината – рискове, последици и лечение

Кои са симптомите на отлепване на ретината?

26.03.2015г. / 15 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ретината е вътрешната обвивка в дъното на окото. Тя представлява гъсто, мрежесто разклонение на очния нерв, съдържащо светлочувствителни невроепителни клетки и неврони.

Ретината е част от периферията на зрителния анализатор, където се извършва възприемането и преобразуването на светлината от видимата част на спектъра в нервни импулси, достигащи до мозъка. Там информацията се анализира и осъзнава.

Отлепването на ретината е състояние, при което ретината се отдръпва от нормалното си положение. Разделянето на ретината от стената на окото засяга нормалното функциониране на зрението, което води до замъглено зрение или пълната му загуба.

Какви са причините за отлепване на ретината?

Стъкловидното тяло представлява прозрачен гел, който запълва по-голямата част от пространството на окото. То се намира в предната част на ретината. С възрастта стъкловидното тяло се отдръпва и отлепя постепенно, обикновено без да причинява проблеми.

Понякога стъкловидното тяло се отлепя рязко и разкъсва ретината. Течността може да премине през разкъсаната ретина и да я повдигне, отлепяйки я от стената на окото.

Какви са рисковите фактори за отлепване на ретината?

  • Тежко късогледство
  • Механични увреждания на окото
  • Предишни отлепвания на ретината на другото око
  • Семейна предразположеност към отлепване на ретината
  • Изтънени области в ретината
  • Усложнения след операция за лечение на катаракта

Предупредителни симптоми за отлепване на ретината:

  • Проблясъци (светкавици) в полезрението
  • Поява на петна и мътнини в полезрението, които се виждат и при затворени очи
  • Сива замъгляваща „завеса“ в полезрението

Как се диагностицира отлепване на ретината?

Ретината се изследва след разширяване на зеницата със специален инструмент, наречен офталмоскоп. С този апарат се дава възможност за прецизно оглеждане на ретината.

Лечение

За рискови зони без разкъсвания се прилага аргон лазер за уплътняване на ретината около рисковата зона в задната част на стената.

Свързани статии

При ретинално разкъсване се налага операция възможно най-скоро, за да се върне ретината в старото си положение. Колкото по-дълго ретината стои отлепена, толкова по-малко подобрение ще има за зрението след операцията.

Витректомия – тази операция представлява оперативно отстраняване на стъкловидното тяло и заменянето му със силиконов имплант или въвеждането на специален газ.

Възстановяване на зрението

Колкото по-тежко и продължително е отлепването на ретината, толкова по-трудно е възстановяването на зрението. Поради тази причина е много важно да се посети офталмолог при първите знаци, че нещо не е наред.

Ако състоянието не се лекува може да доведе до трайни и тежки загуби на зрението. Рисковите зони също трябва да се следят регулярно, за да се избегне отлепване на нови места.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
нвтгфжэъ ( преди 5 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
нвтгфжэъ ( преди 5 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Е това ми дойде до главата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар