Ефективни упражнения за очи - за по-добро зрение

124117
Ефективни упражнения за очи - за по-добро зрение
Снимка: iStock/Guliver

"Очите са прозорец към душата на човека" гласи една древна мъдрост. В наши дни те са не само прозорец към душата, но и един от основните инструменти за общуване с другия. Те са най-развитите ни сетивни органи, но в забързаното ни и натоварено ежедневие често забравяме да се грижим за тях.

Работата с компютър, смартфон, таблет, телевизор и други електронни устройства често изморява очите и влошава зрението. Неблагоприятна е и околната среда, която е наситена с прах, замърсявания, дим и всякакви вредни за сетивата особености. Напрежението в комбинация с други фактори може да доведе не само до влошено зрение и главоболие, но и до по-сериозни последици за здравето ви.

Точно затова трябва да съумеете да се грижите подобаващо за вашите „прозорци към света“, като на първо място можете да подбирате за тях подходящи храни. Ето и някои от възможностите да подхраните и направите зрението си по-добро:

1. Моркови

2. Картофи

3. Морска храна

4. Ядки

5. Риба

6. Семена

7. Зелени зеленчуци

8. Крехко месо, сьомга

9. Пшенични кълнове

10. Авокадо, боровинки

ПРОМОЦИЯ НА ОЧИЛА 1=2

Освен правилната храна е от голяма важност и да създадете ежедневни навици, които ще помогнат да стимулирате зрението и да го запазите непроменено, колкото се може по-дълго време. Ето няколко съвета как да се случи това:

1. Никога не четете на слаба светлина. Тя трябва да е достатъчно силна, за да не чувствате напрежение. Освен това светлината трябва да "пада" отгоре.

2. Всяка сутрин измивайте и обливайте със студена вода очите и лицето си. Така ги стимулирате достатъчно добре.

3. Доставяйте необходимото количество вода на организма си – поне 8 чаши дневно.

4. Спането също е от значение. Старайте се да спите най-малко 7 часа в денонощието.

5. На всеки час при работа с компютър, поглеждайте встрани за няколко минути. Същото важи и за четенето на книга. Неслучайно в Наредба за безопасните условия на труд в България е записано, че при работа с видеосплеи на всеки час трябва да се почива по няколко минути. В по-стари варианти на законодателството беше посочен срок от 15 минути.

6. Всяка вечер почиствайте старателно грима си с подходяща козметика, която не дразни очната ябълка и кожата ви.

7. Внимавайте с количеството околоочен крем. Старайте се да е малко и да не попада другаде освен на кожата ви.

Какъв мъж имаш до себе си според цвета на очите му?

Вярвате ли, че характерът на човек има нещо общо със зодията или цвета на очите му? Изглежда, че доста хора могат да те опишат много пр...

8. Мониторът на компютъра ви трябва задължително да е разположен под нивото на погледа - при обратното взирането е по-голямо, съответно и напрежението.

ПРОМОЦИЯ НА ОЧИЛА 1=2

Предлагаме ви и няколко упражнения, които, ако изпълнявате стриктно и редовно, ще тонизирате очните мускули. Упражненията са много полезни за подобряване на зрението, както и за превенция. Повтаряйте по 10 пъти всяко.

1. Седнете на стол, облегнете се назад и затворете очи, след това силно стиснете клепачите си за кратко. После отворете широко очи и останете в това положение няколко секунди.

Човечеството е застрашено от ослепяване

Човечеството е застрашено от ослепяване заради многобройните часове, които хората прекарват пред екраните на различни устройства. Свет...

2. Седнете и гледайте в различни посоки – първо ляво, после долу, вдясно и нагоре. След това в обратната посока. Стремете се да описвате мислени кръгове в пространството. При поглед във всяка една посока задържайте няколко секунди.

3. Мигайте бързо с клепачите за няколко минути.

4. Отново в седнало положение следете как пръстът ви се отдалечава на разстояние от около 40 см, след това как се приближава в обратната посока. Смяняйте ръцете.

5. Сложете дланите си върху очите и леко натиснете. Трябва да ги задържите в това положение няколко секунди, след това отпуснете постепенно. При всяко притискане трябва да вдишате дълбоко, а при всяко отпускане – да издишате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com