Кога да посетим очен лекар?

Най-добрия път за грижата за зрението през целия живот е предпазването на очите, профилактика и ранно откриване и лечение на очните проблеми.
Kолко често децата трябва да посещават очен лекар:

Бебета
Около шестия месец от раждането всички бебета би трябвало да бъдат прегледани от очен специалист. Бебетата трябва да получат пълен и компетентен очен преглед – те никога не са тварде малки за това.

Преглед до 5 годишна възраст
Тъй като е възможно Вашето дете да има сериозен очен проблем без да разберете за него, то трябва да бъде прегледано от очен специалист между 3 и 5 год. При този профилактичен преглед ще се следи за:
– страбизъм /кривогледство/
– амблиопия /мързеливо око/
– птоза /паднал клепач/
– рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство или астигматизъм/
Ако има фамилна история за очни проблеми или Ви изглежда, че детето Ви има някое от изброените очни състояния, непременно го заведете при очен специалист.

Предучилищна възраст
Очен преглед е изключително важен. 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Ранното откриване е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то.

Дори детето да няма никакви оплаквания или симптоми, които да забележите, първият очен преглед трябва да бъде направен на 6 месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище.

Задължително преди училище трябва да се направи пълен очен преглед, за да има време да се изпише точна корекция ако се налага и за да сте спокойни, че детето правилно ще възприема материала в училище.

Училищна възраст
В случай, че Вашия ученик няма никакви оплаквания или проблеми, преглед трябва да бъде правен на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според лечебния план на очния специалист, който следи състоянието.

Повечето млади хора имат здрави очи, но също се нуждаят от очни грижи – носене на защитни очила при спорт, при участие в други дейности, които могат да причинят очни увреждания.

Откъде можете да получите повече информация?
Очният лекар е най-добрия източник на информация за насрочване на необходимите регулярни очни прегледи с оглед предпазване и ранно откриване на очни заболявания. Той е човека, който може да прецени индивидуално за всеки отделен случай какви грижи трябва да се полагат за очите и какви предпазни мерки трябва да се взимат.
И не забравяйте – ОЧИТЕ НА ВАШЕТО ДЕТЕ СА БЕЗЦЕННИ!!!