Предучилищна възраст

Очен преглед е изключително важен. 5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Ранното откриване е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то.
Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6 месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани всяка година или според лечебния план на очния специалист.

Очни проблеми в предучилищната възраст
Симптоми за възможни проблеми със зрението на децата от 3 до 6 годишна възраст:Image
1. детето сяда твърде близо до телевизора
2. държи книгата много близо
3. криви си главата, за да вижда по-добре
4. присвива си очите и е чувствително към светлина
5. често има сълзене
6. затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия
7. избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече – различни игри
8. оплаква се от главоболие или уморени очи
Уговорете очен преглед, ако при детето си забелязвате който и да е от тези симптоми
По-голямата част от проблемите в тази възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм.
Късогледството е чест проблем – затруднение да се виждат ясно отдалечени обекти.
Далекогледството е много често срещано при деца, успешно се лекува и в по-късна възраст в повечето случаи не се носят очила. Нелекуваното далекогледство може да доведе до кривогледство и да се развие амблиопия и така да се стигне до намалено зрение на едното око за цял живот.

Амблиопията е замъглено или некачествено зрение на всички дистанции. Нарича се още „мързеливо око“. Представлява намалено зрение на едното око без да има анатомично нарушение. Започва по време на детството и ако не се лекува правилно, остава намалено зрение на едното око за цял живот, което не може да се коригира с очила.
Симптоми – тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен преглед. Много често е свързана с кривогледство – тогава обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да подскаже, че е закрито „доброто око“, т.е. това, с което детето вижда.
Причини – ако едното око е късогледо или далекогледо
– ако едното око е кривогледо
И в двата случая за да се избегне двойното виждане, мозъка избира възприятие от по-добре виждащото око. Така другото, което е с намалено зрение изостава и се използва все по-малко. Мозъка получава неправилно изображение от поразеното око, той започва да подтиска това изображение и да елиминира едното око. Резултата е намалено зрение в различна степен.
Лечение – в болшинството от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблема се преодолява. Понякога се налага да накараме мозъка да обърне внимание на мързеливото око и за да стимулираме зрението се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Това може да продължи седмици или месеци, като се закрива окото за няколко часа на ден или за целия ден. Ако имате затруднение с детето си по този въпрос, опитайте се да превърнете поставянето на превръзката в игра, на пирати например. При някои деца се налага вместо превръзка поставяне на капки, които да разширят зеницата в здравото око и в крайна сметка да се постигне подобен ефект. Зрението на здравото око ще се замъгли и по този начин ще принудим да започне да работи мързеливото око. Тези капки имат странични ефекти, така че към този метод се прибягва в краен случай. Ако лечението на амблиопията не запоне навреме /колкото по-рано, по-добре/, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие е 8 – 10 годишна възраст.

Задължително преди училище трябва да се направи пълен очен преглед, за да има време да се изпише точна корекция ако се налага и за да сте спокойни, че детето правилно ще възприема материала в училище.
В предучилищна и училищна възраст зрителната система на детето се развива заедно с цялото тяло и е възможно да има промени в изписаните очила. Така че спазвайте точно указанията на специалиста, на който сте се доверили.
При избора на рамки за очилата – оставете детето само да ги избере, така ще е по-мотивирано да носи очилата. Важно е то да се хареса с тях. Обяснете му предимствата на очилата – че при игри ще вижда много по-добре, ще е по-силен играч, ще е по-добър в училище. Уверете се, че рамките на очилата са му удобни – никой няма да носи неудобни очила.