Вирусният конюнктивит е едно от обичайните заболявания за лятото. Силно заразен е и обикновено засяга двете очи на засегнатия. Среща се в две форми - епидемичен кератоконюнктивит и фарнингоконюнктивална треска.
 

1. Какво представлява конюнктивата?

Конюнктивата е лигавицата, която покрива очната ябълка без частта, където се намира роговицата, а също и вътрешната повърхност на клепача. Тя е прозрачна и гладка и преима цвета на подлежащата тъкан. Възпалението на конюнктивата се нарича конюнктивит и е съпроводено от зачервяване на окото и усещане за чуждо тяло, което води до силен дискомфорт за болния.
 

2. Какво причинява това заболяване?

Вирусният конюнктивит е често срещано заболяване, което не се свързва с последващи увреждания на засегнатото око, но все пак изисква внимание и грижи с цел избягване на усложнения. 
 
Причина за развитето на остра инфекция, засягаща конюнктивата, са представители на семейство Adenoviridae. Това са ДНК-вируси, които са сравнително устойчиви на температурни вариации, а също и на високата киселинност в стомашното съдържимо. Източник на инфекция причинена от аденовируси са болните хора. Заразата се предава по въздушно-капков, както и фекално-орален път чрез замърсена вода, хранителни продукти и ръце. Инкубационният период, т.е. времето от срещата с инфекциозния агент до развитието на инфекция, е между 5 и 12 дни, след което болестта навлиза в острата си фаза като предизвиква секреция от окото, зачервяване и оток на конюнктивата. 
 

3. Какви са симптомите на вирусния конюнктивит?


Конюнктивитът засяга първоначално едното око като по-късно инфекцията се разпространява и към другото. Силно заразен е и причинява оток, сърбеж, парене и силно зачервяване на конюнктивата. Инфекцията най-често протича леко. Възможно е да премине без лекарска намеса, но понякога при по-силно изразени симптоми се налага лечение и ако то се забави, могат да настъпят увреждания на роговицата, които се съпровождат със сериозни нарушения в зрението.
 
Симптомите, характерни за това заболяване, са:
  • болка в очите,
  • зачервяване,
  • замъглено зрение, ако е засегната и роговицата (кератит),
  • сълзене, изтичане на серозен секрет,
  • оток на клепачите,
  • сърбеж,
  • усещане за чуждн тяло в очите,
  • светлобоязън (фотофобия),
  • увеличени и болезнени лимфни възли около ушите  и в областта на врата.
NEWS_MORE_BOX
 
Аденовирусите биха могат да засегнат не само конюнктивата, но и фарингса, както и части на гастороинтестиналния тракт, могат да предизвикат също респираторни заболявания. Една от формите на вирусния конюнктивит е фарингоконюнктивалната треска, която се характеризира с повишена телесна температура, възпаление на гърлото и конюнктивит. Тежестта на това заболяване зависи от имунния статус на болния, но обикновено продължава не повече от 2 седмици. 
 

4. Какво е лечението на вирусния конюнктивит?

Все още не са налични медикаменти, които се прилагат за етиологично лечение на вирусния конюнктивит. Студените компреси на очите и овлажняващите капки могат да облекчат симптомите. Употребата на антибиотици не води до подобрение на състоянието, но понякога при развитие на суперинфекция, т.е. освен вирусна се появява и бактериална инфекция - секретът, който изтича от окото вече не е бистър, а с променен цвят и консистенция, най-често гноевиден. Тогава се налага започването на антибиотично лечение. При някои по-тежки случаи се прилагат локални стероидни препарати за ограничаване на възпалението, но те не влияят върху продължителността на заболяването и изхода от него.
 

5. Как можем да се предпазим?

Вирусният конюнктивит е силно заразно заболяване и затова трябва да се спазва стриктна хигиена, ако имаме близък със споменатите по-горе симптоми. Необходимо е мерките да са свързани с:
 
  • Често миене на ръцете в вода и сапун.
  • Използване на отделни кърпи, капки за очи, грим, калъфки за възглавници.
  • Избягване на тесен контакт.